ISSN: 2149-2417
Sayı : 26 / Ağustos - 2023
1.
ENGELLİ BİREYLERİN İSTİHDAMI: BM’NİN İNSANA YAKIŞIR İŞ UYGULAMALARI HAKKINDA BİR İNCELEME
EMPLOYMENT OF INDIVIDUALS WITH DISABILITY: AN EXAMINATION OF UN’S DECENT WORK PRACTISES
Zahide PEKER
Sayı : 14 / Ağustos 2019
ÖZ:

Çalışmak, insanlığın en temel hak ve özgürlüklerinden biridir. Bireyler bunu özgürce ve eşit bir şekilde kullanabilmeli ve buna ek olarak, çalışma insani koşulları da içermelidir. Bu nedenle, BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH)’nden biri olan insana yakışır iş, hiçbir ayrım olmaksızın tüm çalışanlar için uygulanabilir bir yaklaşımı içermesi nedeniyle, özellikle engelli insanlar için çok öenmli bir kavramdır. Çünkü engelli insanlar geçmişten beri engelliliğin sosyal ve ekonomik dezavantajları ile karşılaşmaktadırlar. Engelli olmayan insanlara kıyasla, engelli kişilerin işgücü piyasasına katılma olasılıkları daha düşüktür. BM gibi uluslararası kuruluşlar, bu olumsuz etkileri azaltma ve önlenme konusunda adımlar atması gereken aktörlerdendir.

Bu çalışmanın amacı, engelli bireylere uygulanan uygulamaları incelemek ve BM politikalarının işgücü piyasasına katılım konusundaki insana yakışır iş uygulamalarına yönelik etkinliğini belirlemektir. Bu amaç nedeniyle, öncelikle engelliliğin kavramsal açıklaması yapılmış ve sosyo-ekonomik etkileri incelenmiştir. Daha sonra BM'nin engelliler için insana yakışır iş hakkındaki bakış açısı açıklanmıştır. “BM'nin engellilerin işgücüne katılımına yönelik politikaları ve tutumları nelerdir?”, ”BM, engelli olmayan insanlardan farklı olarak engelli insanların katılımlarını teşvik etmek için ne yapmalı?”, “BM, gelecek için ne yapmalı?" soruları sorulmuş ve amaca ulaşmak için literatür taraması yöntemi kullanılmıştır.



Anahtar Kelimeler : Engellilik, Birleşmiş Milletler, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH), İnsana Yakışır Çalışma.
ABSTRACT:

Working is one of the most fundamental right and freedom of the human being. Individuals should be able to use it in a freely and equally and in addition to this, it must also include humanitarian conditions. Therefore, decent work which is UN’s one of the sustainable development goal (SDG), is a very important concept especially for the people with disabilities, by virtue of involves an applicable approach for all employees without any discrimination. Because people with disability, face social and economic disadvantages of disability ever since the past. Compared with non-disabled people, people with disabilities are much less likely to participate to the labour market. International organizations such as the UN, are one of the actors who have to reduce these negative effects and take steps about preventing them.

The aim of this study is to examine the practises applied to the individuals with disability and to determine the effectiveness of the UN policies towards the decent work implementations on labour market participation. Due to this aim, firstly the conceptual explanation of disability was made and its socio-economic effects were scrutinized. Then the perspective of UN about the decent work for people with disability is represented. "What are the policies and attitudes of the UN on labor force participation of people with disability?", "What should UN do to promote the participation of people with disability as different from people with non-disability? ", "What should UN do for the future?" questions are sought and literature review method was used in order to reach the aim.



Keywords : Disability,United Nations, Sustainable Development Goals(SDG),Decent Work.

Türk Metal Sendikası