ISSN: 2149-2417
Sayı : 26 / Ağustos - 2023
1.
COVID-19 SALGINI İLE İŞ HUKUKUNDAKİ KISA ÇALIŞMA UYGULAMASI VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE İLİŞKİN GÜNCEL GELİŞMELER
CURRENT DEVELOPMENTS REGARDING THE APPLICATION OF SHORT-TERM WORKING AND SHORT-TERM WORKING ALLOWANCE DURING COVID-19 OUTBREAK
Doç. Dr. Seda TOPGÜL
Sayı : 17 / Ağustos 2020
ÖZ:
Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19 adı verilen hastalığa yol açan “Koronavirüs” hastalığı Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “pandemi (salgın)” olarak sınıflandırılmıştır. Dünya genelinde hızla yayılan virüsün etkilerini engellemek için üretimlerin durması, işletmelerin kapatılması ve sokağa çıkma yasağı gibi pek çok önlem alınmaktadır. Bu önlemler ekonomik açıdan sıkıntıları meydana getirmektedir. Çalışanların ücretsiz izne ayrılması ve toplu işten çıkarmalar gibi olumsuzlukların önüne geçebilmek için kısa çalışma ödeneğinden faydalanılması ve kısa çalışma ödeneğinin şartlarının değiştirilmesi gündeme gelmiştir. İstihdam politikalarının iki temel amacı bulunmaktadır. Bunlardan biri işsizliğin azaltılması ve istihdamın arttırılmasına yönelik politikalardır. Bir diğeri ise istihdamın devamlılığını sağlamaya yönelik politikalardır. Özellikle kriz dönemlerinde işçilerin işten çıkarılmasının önlenmesi ve istihdamın korunması büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden ülke ekonomisini etkileyen ekonomik kriz ya da zorlayıcı nedenlerden dolayı oluşacak işsizliğin önlenmesi için kısa çalışma ödeneği bir çözüm olabilmektedir. İlk kez 4857 sayılı İş Kanunu ile düzenlenen “Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği” uygulaması 2008 yılında 5763 sayılı Kanun ile İş Kanunu’ndan çıkarılarak 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nda tanımlanmıştır. Bu çalışmada da, kısa çalışma kavramı açıklanacak ve kısa çalışma ödeneğine ilişkin güncel bilgiler üzerinde durulacaktır.

Anahtar Kelimeler : Kısa Çalışma, Kısa Çalışma Ödeneği, Zorlayıcı Sebep, COVİD-19, Pandemi.
ABSTRACT:
The “Coronavirus” that caused the disease called COVID-19, which broke out in Wuhan province of China, is classified as a “pandemic” by the World Health Organization (WHO) of the United Nations. Many measures are taken to prevent the effects of the virus spreading worldwide, such as stopping production, closing businesses and implementing lockdowns. These measures cause economic distress. In order to prevent the negativities such as unpaid leave and collective dismissals, it has been brought to the agenda to change the conditions of short-time work allowance and benefit from it. Employment policies branch into two according to their objectives. One of these policies aims to reduce the unemployment and increase employment. On the other hand, another policy aims to ensure the continuity of employment. It is crucial to prevent the dismissal of workers and to protect employment, especially in times of crisis. Therefore, short-time working allowance can be a solution to prevent unemployment that would occur due to the economic crisis or compelling reasons affecting the economy of the country. The “Short-Time Working and Short-Time Working Allowance” application, which was prepared for the first time with the Labor Law numbered 4857, was removed from the Labor Law with the Law numbered 5763 in 2008 and was defined under the Unemployment Insurance Law numbered 4447. This study will explain the concept of short-time working and provide current information regarding the short-time working allowance.

Keywords : Short-Time Working, Short-Time Working Allowance, Unemployment, COVID-19, Pandemic.

Türk Metal Sendikası