ISSN: 2149-2417
Sayı : 26 / Ağustos - 2023
1.
TÜRKİYE’DEKİ SOSYAL GİRİŞİM YAPILANMASI ANALİZİ: ASHOKA ÜYESİ SOSYAL GİRİŞİMLER ÜZERİNE BİR ALAN ARAŞTIRMASI
Arş. Gör. Volkan IŞIK
Sayı : 1 / Nisan 2015
ÖZ:

Sosyal problemlerin küresel ölçekte bir tehdit unsuru oluşturması, bu sorunlarla mücadelede ülkelerin benzer araçları kullanmasına sebep olmaktadır. Bu araçlardan birisi olan sosyal girişimcilik de dünyanın çeşitli ülkelerinde farklı şekillerde uygulanan küresel bir olgudur. Sosyal kar amaçlı örgütler şeklinde ortaya çıkan bu girişimler; gerek akademik literatürde gerekse uygulama alanında son 35 yıldır sürekli gelişen bir konu haline gelmiştir. Bunun nedeni ise; sağladıkları istihdam imkanları, birer piyasa aktörü olarak ekonomik büyümeye katkıda bulunmaları ve sosyal sorunlarla mücadelede kamunun üzerindeki yükü hafifletmelerine bağlanabilir.

Sosyal girişimciliğin oluşturduğu en önemli ekonomik değerlerden biri istihdama olan olumlu katkılarıdır. İstihdam imkanları yaratma noktasında önemli bir potansiyele sahip olan sosyal girişimler, birer piyasa aktörü olarak ekonomik büyümeye de katkıda bulunmaktadırlar. Örneğin Birleşik Krallık 2012 istatistiklerine göre; sayıları 70.000’i bulan sosyal girişimler ülke ekonomisine yaklaşık 18.5 milyar £ tutarında katkı sağlamıştır. Yine aynı verilere göre ülkedeki sosyal girişimlerin istihdam miktarı 973.700 kişiye ulaşmıştır.

Sosyal girişimler bütün dünyada önemli birer sosyal değer üreticisi ve sosyal politika aracı haline gelmekle birlikte, bu girişimlerin etkinliği, ülkelerin sosyal girişimleri yasal ve kurumsal olarak ne kadar tanıdığına bağlıdır. Buradan hareketle dünyadaki örnekleriyle kıyaslandığında Türkiye’de tam anlamıyla bir sosyal girişim yapılanmasından bahsetmenin güç olduğunu söylemek yerinde olacaktır. Gerek sosyal girişimlere ilişkin yasal altyapının oluşturulmamış olması, gerekse de kurumsal yapılanmanın yetersizliğinden dolayı Türkiye’deki sosyal girişim olarak nitelen yapılar; vakıf, dernek veya kooperatif çerçevesi dışına çıkamamakta, bu nedenle de mevcut potansiyellerini kullanamamaktadır.

Türkiye’deki mevcut yasal düzenlemeler sosyal girişimlerin faaliyetleri için ideal yapılar değildir. Bu nedenle Türkiye’de vakıf, dernek ve kooperatif şeklinde kurulabilen pek çok sosyal girişim ne klasik anlamda bir vakıf/dernek, kooperatif ne de şirket şeklinde işlemediğinden, kendini çoğu zaman mevcut kurumsal yapılarını esnetmeye ve amaçlarına uydurmaya çalışırken bulmaktadır. Bu durum ise, pek çok sosyal girişimi uygulamada sıkıntıya sokmaktadır.

Türkiye’de sosyal girişimcilik, sosyal girişim, kar amacı gütmeyen kuruluş, sivil toplum kuruluşu gibi kavramlar arasında da çok boyutlu bir karmaşa vardır. Bu karmaşa sosyal girişimlerin tam olarak tanınmamasına sebep olmakla birlikte, sosyal girişimcilerin, toplumla, kamu ve özel sektörle ilişkilerini olumsuz etkilemektedir.

Bütün bu nedenler mevcut potansiyeline rağmen Türkiye’de sosyal girişimlerin yaygınlaşamamasına sebep olmaktadır.



Anahtar Kelimeler : Sosyal Girişim, Sosyal Girişimcilik, Sosyal Girişim İstihdamı.
ABSTRACT:

Social problems pose a threat on a global scale, to counteract this, the countries in the fight against this problem make use of similar tools. One of the tools used in the world is social entrepreneurship, it is a global phenomenon that is applied in different ways in different countries. It has become a constantly evolving subject in academic literature that, for-profit organizations that emerged in the form of social enterprises; should last 35 years. The reason for this; They provide employment opportunities, contribute to economic growth and combat social problems attributed to lessening the burden on the public.

One of the most significant economic values of social entrepreneurship is its positive contribution to employment. Social entreprenurship leads to the creation of employment opportunities, which has a significant impact for social enterprise, and as a market actor it also contributes to economic growth. For example, according to statistics from the United Kingdom in 2012; it shows of the 70,000 social enterprises they contributed £18.5 billion to the national economy. According to the same data, 973,700 people were employed in these social enterprises.

Social enterprises are important in the whole world as a means of creating social values and as a social policy maker, although the effectiveness of these enterprises, legal and corporate social enterprises, depends on how much you know. Hence, compared with the examples in the world, it’s difficult to talk about the structuring system in Turkeys social enterprise. A legal framework for social enterprises has not been established, as well as, due to a lack of institutional structuring of the qualifying structures for social enterprises in Turkey; foundations, associations or cooperatives can not go beyond the framework, and thus can not utilise the existing potential.

Current legal regulations in Turkey is not ideal for social enterprise activities. This, however, is troubling many social enterprises in practice.

In Turkey, social entrepreneurship, social enterprise, non-profit organizations, non-governmental organizations, as a multidimensional concept is in chaos. This causes confusion to the full recognition of social enterprises/social entrepreneurs, resulting in society, public and private sector relationships being adversely affected.

There are all these reasons, that despite the potential for the spread of social enterprises in Turkey it is not occuring.



Keywords : Social Enterprise, Social Entrepreneurship, Social Enterprise Employment.

Türk Metal Sendikası