ISSN: 2149-2417
Sayı : 26 / Ağustos - 2023
1.
KÜRESEL SERMAYE HAREKETLERİNİN TÜRKİYE’DEKİ İŞGÜCÜ PİYASASINA ETKİSİ
Dr. Ekrem Ersin CESUR
Sayı : 6 / Aralık 2016
ÖZ:

Sermaye aracılığıyla küresel ölçekte yayılma eğiliminde olan kapitalist sistemin doğası gereği, birikim süreci zaman zaman tıkanır. Tıkanıklığın aşılması ve kapitalizmin kendini yeniden üretmesi için sistemin işleyişini sağlayan kurum, kural ve düzenlemeler dönüştürülmektedir. Bu anlamda, tıkanıklığa bağlı olarak günümüze kadar birikim rejimleri ve düzenleme tarzlarının değiştirildiği görülmüştür. Nitekim 1973 petrol krizi sonrasında da tıkanıklık, esnek birikim rejimiyle aşılmıştır.

Bu rejimde, hem teknolojik gelişimlerin hem de düzensizleştirmelerin etkisiyle meta piyasalarında rekabet artıp işgücü kutuplaşırken, mali piyasalarda da yeni araç ve yöntemler kullanılmaya başlanmıştır. Bu dönemde, dış satıma dayalı sanayileşme politikasını benimseyen az gelişmiş ülkeler, küresel işbölümüne maliyet merkezleri olarak eklemlenmiş; merkezde yer alan gelişmiş ülkelerin emek yoğun üretim aşamalarını üstlenen çevresel unsurlara dönüşmüşlerdir. Maliyet merkezleri arasındaki rekabet de bir dibe doğru yarışı da başlatmış; enformel sektör yaygınlık kazanırken, çalışma koşulları giderek ağırlaşmıştır.

Bu anlamda çalışmanın amacı, sermayenin küresel dolaşım serbestisi kazandığı post-fordist dönemde, işgücü piyasalarındaki değişimi ortaya koymaktır. Türkiye ölçeğinde gerçekleştirilen çalışmada, 80 sonrası küresel ekonomiye eklemlenme sürecinde mali piyasalarındaki serbestleştirme ve yabancı sermayeyi çeken etkenler ile işgücü piyasasına ilişkin değişkenler incelenmiş; aralarındaki bağıntı çözümlenmiştir.



Anahtar Kelimeler :
ABSTRACT:

Process of capital accumulation engorges occasionally due to the nature of the capitalist system which is in tendency to expansion at global level through the capital. To remove the blockings and to reproduce of capitalism itself, foundations, rules and, regulations which ensure to run the system are transformed. In this sense, it has been seen that the accumulation regimes and the modes of regulation have been altered until today. Thus, all blockings have been removed via the flexible capital accumulation regime after the 1973 oil crisis.

In this regime, when competition increases in product markets and the labour markets are become polarized with the effect of both technological development and deregulations, new instruments and methods have employed in financial markets. In this period, underdeveloped countries which adopt export-based industrialization policy have been articulated in the global division of labour as cost center and, they have turned into the peripheral components which undertake the labour intensive production stages of developed countries. The competition between cost centers in this process has triggered the race to the bottom. Also, when informal sector gain wide currency, work conditions have gotten worse.

In this sense, the aim of study is to reveal the alteration of labour markets in post-fordist era where the freedom of movement of capital has been existed. In this study which is restricted in Turkey, liberalization of financial markets, pull factors of capital flows and, some variables of labour market has been investigated and the relationship between them explored.



Keywords :

Türk Metal Sendikası