ISSN: 2149-2417
Sayı : 26 / Ağustos - 2023

Sayı : 25 / Nisan - 2023


HAKEMLİ MAKALELER /REFEREED ARTICLES
1.
İŞVEREN MARKASI: TEKNOLOJİ SEKTÖRÜNDEKİ EN İYİ İŞVERENLERİN ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA
EMPLOYER BRAND: A QUALITATIVE RESEARCH ON THE CHARACTERISTICS OF GREAT PLACE TO WORK IN TECHNOLOGY SECTOR
Esra ÇITAK / Doç. Dr. Oğuz BAŞOL

ÖZ:

Mevcut araştırma, 2017-2019 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde teknoloji sektöründeki büyük, küçük ve orta ölçekli en iyi işletmelerin yer aldığı listede, bireylerin en çok çalışmak istedikleri işverenlerin ortak özelliklerinin tanımlanmasını ve bu ortak özelliklerin incelenen yıllara göre farklılık gösterip göstermediğinin tespit edilmesini amaçlamaktadır. Mevcut araştırmanın verileri, Great Place to Work Enstitüsü’nün web sitesinde yer alan, 2017-2019 yılları arasında Amerika’da teknoloji sektöründe faaliyet gösteren en iyi işverenlerin yayımlandığı listelerden elde edilmiştir. Analizler, listede yer alan işletmelere ait bilgileri (ölçek tipi, çalışan sayıları, kuşak yapısı) ve çalışanların işletmeyi nasıl algıladıklarıyla ilgili paylaştıkları kelimeleri içermektedir. Aynı zamanda bu kelimeler, işletmelerin ortak özelliklerini de oluşturmaktadır. Çalışmanın bulguları her bir yılda büyük ölçekli işletmelerde ortak olan 17 özellik ve her bir yılda küçük ve orta ölçekli işletmelerde ortak olan 16 özellik olduğunu göstermiştir. Ayrıca yıllara göre büyük, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ortak özelliklerinde de belirgin bir şekilde olmasa da bazı farklılıklar olduğu söylenebilmektedir.



Anahtar Kelimeler : İşveren Markası, Teknoloji Sektörü, En İyi İşverenler.
ABSTRACT:

The current research aims to identify the common characteristics of employers with whom individuals want to work most and to determine whether these common characteristics differ between the years 2017-2019 in the list of large, small, and medium-sized businesses in the USA. The data of the current research were obtained from the lists published on the website of the Great Place to Work Institute, where the best employers operating in the technology industry in the USA between the years 2017-2019 were published. The analysis includes information about companies (size type, number of employees, generation structure), and the words shared by the employees about the company. The findings of the study showed that there are 17 features common to large-size enterprises each year and 16 features common to small and medium-sized enterprises each year. Also, it can be said that there are some differences, although not evident, in the common characteristics of large, small, and medium-sized enterprises.



Keywords : Employer Brand, Technology Industry, Great Place to Work.

2.
(POST-) MODERN DÜNYANIN PARADİGMALARINDAKİ DÖNÜŞÜM: İLERLEME YERİNE (SOSYAL/TOPLUM TEMELLİ) İNOVASYON
TRANSFORMATION IN THE PARADIGMS OF THE (POST-) MODERN WORLD: (SOCIAL/SOCIETAL) INNOVATION INSTEAD OF PROGRESS
Prof. Dr. Ali SEYYAR / Doç. Dr. Mehmet AYSOY

ÖZ:

Modern Dünya ile ilerleme kavramı, anlam açısından birbirine çok yakındır. Her iki kavram, yeni/aydın bir insan tipinin ileri görüşlü fikirleri doğrultusunda herhangi bir şey veya konu hakkında en iyisine sahip olma iddiasında bulunmaktadır. Modern Dünyanın bir simgesi olan ilerleme, teknik, ekonomik, evrimsel veya tıbbi alanda bir gelişmeyi tanımlamak için genelde kullanılmaktadır. İlerlemenin çevresel ve sosyo-ekonomik yönden zararlı taraflarını da gören sivil toplumlar, (Post-) Modern Dünyanın ilerleme modelinden vazgeçerek inovasyona sarılmıştır. Toplumsal değişim, bundan böyle hem planlı/kontrollü olmalıydı, hem de sosyal sistemdeki teknik yenilikler, yeni fikirlere dayanmalıydı. Bu süreçte inovasyonlar, gittikçe daha çok sosyal ve hatta toplum temelli nitelik kazanmaya başlamıştır. Toplum yararını gözeten inovasyonlar, çevresel ve sosyo-ekonomik sorunlara çözüm geliştiren sosyal uygulamalar/modeller haline dönüşmüştür. Bu bağlamda bu makalede, başta (Post-) Modern Dünya olmak üzere Modernizm, Modernite, Modernleşme gibi kavramların kökenine inmiş ve bunlarla ilişkilendirilen ilerleme ve (sosyal/toplum temelli) inovasyon açılımları ele alınmıştır. Bu makalenin amacı, tarihsel süreç içindeki ilgili kavramların paradigmal değişimin nedenlerini sosyolojik açıdan değerlendirmektir.



Anahtar Kelimeler : (Post-) Modern Dünya, Modernizm, Modernite, Modernleşme, İlerleme, (Sosyal/Toplum Temelli) İnovasyon.
ABSTRACT:

The concept of progress and the Modern World are very close in their meaning. Both concepts aim to have the best of everything or to have themes in line with the forward-looking ideas of a new/enlightened type of person. Progress, a symbol of the modern world, is often used to describe a development in the technical, economic, evolutionary or medical field. Civil societies, which also see the environmentally and socio-economically damaging aspects of progress, have abandoned the model of progress of the (post-) modern world and turned to innovation. Social change should henceforth be both planned and controlled. Moreover, technological innovations in the social system should be based on new ideas. In this process innovations have increasingly gained social and even community-based (societal) qualities. Innovations that serve the common good have evolved into social practices/models that develop solutions to environmental and socio-economic problems. In this context, this article has explored the origin of concepts such as Modernism, Modernity, Modernization, in particular the (Post-) Modern World in according to the associated progress and (social/societal) innovation concepts. The aim of this article is to assess the reasons for the paradigm shift of relevant concepts in the historical process from a sociological perspective.



Keywords : (Post-) Modern World, Modernism, Modernity, Modernization, Progress, (Social/Societal) Innovation.

3.
TÜRKİYE’DE SENDİKACILIK HAREKETİ VE ÇALIŞMA STANDARTLARI
TRADE UNION MOVEMENT AND LABOUR STANDARDS IN TURKEY
Dr. Öğr. Üyesi Gökhan GÜLLÜ / Furkan TURGUT

ÖZ:

Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de çalışma standartlarının tarihsel süreç içerisindeki dönüşümünü incelemek ve Osmanlı Devleti’ndeki çalışma standartlarının kökenini araştırmaktır. Küreselleşmenin etkisiyle birlikte dünyada olduğu gibi ülkemizde de emek piyasası ve endüstri ilişkilerinde yaşanan sorunlara ve çatışmalara yönelik politikaların üretilmesi ve mevcut kurumların düzenlenmesi ihtiyacı bulunmaktadır. Bu noktada çatışmacı yapıdan uzak ve daha öncesinde işlerliği bulunan Ahilik Teşkilatı ve loncalar gibi kurumların modernizasyonuyla beraber üretimi aksatmayan daha uzlaşmacı yapılar alternatif olarak görülebilir. Geçmişten gelen çatışmacı yapıdan uzak kurumları örnek alan Alman ve Japon endüstri ilişkileri sistemlerinin temelinde bu tür kurumların etkisinin büyük olduğu anlaşılmaktadır. Bir dönem Osmanlı Devleti’nde çalışma standartlarını düzenleyen Ahilik Teşkilatı ve loncalar, sendikaların yanı sıra Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) gibi organizasyonlara da ikame oluşturabilecek güçlü temellere sahiptir. Bu durum, Ahilik Teşkilatı ve loncaların günümüz endüstri ilişkileri sisteminde etkili olabileceğini gündeme getirmektedir. Araştırma açısından bu etkinin sağlanması adına birçok politika ve senaryo üretilmiştir. Araştırmanın sonucunda; Osmanlı’da sendikaların ortaya çıkmamasının nedeninin sadece işçilerin nicel ve nitel durumlarıyla açıklanamayacağı, Avrupa’da sendikaların ortaya çıkışından çok daha önce Osmanlı’da çalışma ilişkilerini düzenleyen bir emek örgütü olan Ahilik Teşkilatı ve sonrasında loncaların temel değerlerinin günümüz endüstri ilişkileri sisteminde kullanılabileceği ortaya çıkmıştır.



Anahtar Kelimeler : Sendika, Çalışma Standartları, Ahilik Teşkilatı, Loncalar.
ABSTRACT:

This study aims to examine the transformation of labor standards in Turkey in the historical process and to investigate the origin of labor standards in the Ottoman Empire. With the effect of globalization, there is a need to produce policies for the problems and conflicts in the labor market and industrial relations and to regulate existing institutions in our country as well as in the world. At this point, with the modernization of institutions such as the Ahilik Organization and the guilds, which are far from the conflicting structure and previously functioning, more conciliatory structures that do not hinder production can be seen as an alternative. It is understood that the influence of such institutions is great based on the German and Japanese industrial relations systems, which take the institutions far from the conflict structure from the past as an example. Ahilik Organization and guilds, which regulated labor standards in the Ottoman Empire for a while, have strong foundations that can substitute for organizations such as the ILO (International Labor Organization) as well as unions. This situation brings to the agenda that the Ahi Organization and guilds can be effective in today's industrial relations system. To achieve this effect in terms of research, many policies and scenarios have been produced. As a result of the research; It has been revealed that the reason why the unions did not emerge in the Ottoman Empire could not be explained only by the quantitative and qualitative conditions of the workers and that the basic values ​​of the Ahilik Organization, which was a labor organization that regulated labor relations in the Ottoman Empire long before the emergence of the unions in Europe, and then the guilds could be used in today's industrial relations system.



Keywords : Unions, Labour Standarts, Ahi Organisation, Guilds.

SÖYLEŞİ/INTERVIEW
4.
SÖYLEŞİ
INTERVIEW
Dr. Naci ÖNSAL


ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI /SUPREME COURT DECISIONS
5.
ANAYASA MAHKEMESİ KARARI (T.C. RESMÎ GAZETE TARİHİ: 07 MART 2023 SALI / SAYI: 32125)
SUPREME COURT DECISION (OFFICIAL GAZETTE DATED: 07 MARCH 2023, TUESDAY / ISSUE: 32125)



6.
ANAYASA MAHKEMESİ KARARI (T.C. RESMÎ GAZETE TARİHİ: 07 MART 2023 SALI / SAYI: 32125)
SUPREME COURT DECISION (OFFICIAL GAZETTE DATED: 07 MARCH 2023, TUESDAY / ISSUE: 32125)



7.
ANAYASA MAHKEMESİ KARARI (T.C. RESMÎ GAZETE TARİHİ: 07 MART 2023 SALI / SAYI: 32125)
SUPREME COURT DECISION (OFFICIAL GAZETTE DATED: 07 MARCH 2023, TUESDAY / ISSUE: 32125)



8.
ANAYASA MAHKEMESİ KARARI (T.C. RESMÎ GAZETE TARİHİ: 14 MART 2023 SALI / SAYI: 32132)
SUPREME COURT DECISION (OFFICIAL GAZETTE DATED: 14 MARCH 2023, TUESDAY / ISSUE: 32132)



9.
ANAYASA MAHKEMESİ KARARI (T.C. RESMÎ GAZETE TARİHİ: 17 MART 2023 CUMA / SAYI: 32135)
SUPREME COURT DECISION (OFFICIAL GAZETTE DATED: 17 MARCH 2023, FRIDAY / ISSUE: 32135)



10.
ANAYASA MAHKEMESİ KARARI (T.C. RESMÎ GAZETE TARİHİ: 04 NİSAN 2023 SALI / SAYI: 32153)
SUPREME COURT DECISION (OFFICIAL GAZETTE DATED: 04 APRIL 2023, TUESDAY / ISSUE: 32153)



11.
ANAYASA MAHKEMESİ KARARI (T.C. RESMÎ GAZETE TARİHİ: 04 NİSAN 2023 SALI / SAYI: 32153)
SUPREME COURT DECISION (OFFICIAL GAZETTE DATED: 04 APRIL 2023, TUESDAY / ISSUE: 32153)



12.
ANAYASA MAHKEMESİ KARARI (T.C. RESMÎ GAZETE TARİHİ: 04 NİSAN 2023 SALI / SAYI: 32153)
SUPREME COURT DECISION (OFFICIAL GAZETTE DATED: 04 APRIL 2023, TUESDAY / ISSUE: 32153)



13.
ANAYASA MAHKEMESİ KARARI (T.C. RESMÎ GAZETE TARİHİ: 04 NİSAN 2023 SALI / SAYI: 32153)
SUPREME COURT DECISION (OFFICIAL GAZETTE DATED: 04 APRIL 2023, TUESDAY / ISSUE: 32153)



14.
ANAYASA MAHKEMESİ KARARI (T.C. RESMÎ GAZETE TARİHİ: 06 NİSAN 2023 PERŞEMBE / SAYI: 32155)
SUPREME COURT DECISION (OFFICIAL GAZETTE DATED: 06 APRIL 2023, THURSDAY / ISSUE: 32153)



BELGE METİNLER /TEXT DOCUMENTS
15.
MAJESTELERİNİN GEMİSİ BEAGLE GÜNLÜĞÜ (1831-1836)
CHARLES DARWIN'S BEAGLE DIARY (1831-1836)



Türk Metal Sendikası