ISSN: 2149-2417
Sayı : 26 / Ağustos - 2023

Sayı : 17 / Ağustos - 2020


HAKEMLİ MAKALELER /REFEREED ARTICLES
1.
COVID-19 SALGINI İLE İŞ HUKUKUNDAKİ KISA ÇALIŞMA UYGULAMASI VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE İLİŞKİN GÜNCEL GELİŞMELER
CURRENT DEVELOPMENTS REGARDING THE APPLICATION OF SHORT-TERM WORKING AND SHORT-TERM WORKING ALLOWANCE DURING COVID-19 OUTBREAK
Doç. Dr. Seda TOPGÜL

ÖZ:
Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19 adı verilen hastalığa yol açan “Koronavirüs” hastalığı Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “pandemi (salgın)” olarak sınıflandırılmıştır. Dünya genelinde hızla yayılan virüsün etkilerini engellemek için üretimlerin durması, işletmelerin kapatılması ve sokağa çıkma yasağı gibi pek çok önlem alınmaktadır. Bu önlemler ekonomik açıdan sıkıntıları meydana getirmektedir. Çalışanların ücretsiz izne ayrılması ve toplu işten çıkarmalar gibi olumsuzlukların önüne geçebilmek için kısa çalışma ödeneğinden faydalanılması ve kısa çalışma ödeneğinin şartlarının değiştirilmesi gündeme gelmiştir. İstihdam politikalarının iki temel amacı bulunmaktadır. Bunlardan biri işsizliğin azaltılması ve istihdamın arttırılmasına yönelik politikalardır. Bir diğeri ise istihdamın devamlılığını sağlamaya yönelik politikalardır. Özellikle kriz dönemlerinde işçilerin işten çıkarılmasının önlenmesi ve istihdamın korunması büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden ülke ekonomisini etkileyen ekonomik kriz ya da zorlayıcı nedenlerden dolayı oluşacak işsizliğin önlenmesi için kısa çalışma ödeneği bir çözüm olabilmektedir. İlk kez 4857 sayılı İş Kanunu ile düzenlenen “Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği” uygulaması 2008 yılında 5763 sayılı Kanun ile İş Kanunu’ndan çıkarılarak 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nda tanımlanmıştır. Bu çalışmada da, kısa çalışma kavramı açıklanacak ve kısa çalışma ödeneğine ilişkin güncel bilgiler üzerinde durulacaktır.

Anahtar Kelimeler : Kısa Çalışma, Kısa Çalışma Ödeneği, Zorlayıcı Sebep, COVİD-19, Pandemi.
ABSTRACT:
The “Coronavirus” that caused the disease called COVID-19, which broke out in Wuhan province of China, is classified as a “pandemic” by the World Health Organization (WHO) of the United Nations. Many measures are taken to prevent the effects of the virus spreading worldwide, such as stopping production, closing businesses and implementing lockdowns. These measures cause economic distress. In order to prevent the negativities such as unpaid leave and collective dismissals, it has been brought to the agenda to change the conditions of short-time work allowance and benefit from it. Employment policies branch into two according to their objectives. One of these policies aims to reduce the unemployment and increase employment. On the other hand, another policy aims to ensure the continuity of employment. It is crucial to prevent the dismissal of workers and to protect employment, especially in times of crisis. Therefore, short-time working allowance can be a solution to prevent unemployment that would occur due to the economic crisis or compelling reasons affecting the economy of the country. The “Short-Time Working and Short-Time Working Allowance” application, which was prepared for the first time with the Labor Law numbered 4857, was removed from the Labor Law with the Law numbered 5763 in 2008 and was defined under the Unemployment Insurance Law numbered 4447. This study will explain the concept of short-time working and provide current information regarding the short-time working allowance.

Keywords : Short-Time Working, Short-Time Working Allowance, Unemployment, COVID-19, Pandemic.

2.
TÜRKİYE’DE İŞÇİ SENDİKALARI TARAFINDAN YAYIMLANAN AKADEMİK DERGİLERİN BİBLİYOMETRİK ANALİZİ
BIBLIOMETRIC ANALYSIS OF THE ACADEMIC JOURNALS PUBLISHED BY THE TRADE UNIONS IN TURKEY
Prof. Dr. Verda ÖZGÜLER

ÖZ:

Bu çalışmada endüstri ilişkileri sisteminin önemli aktörlerinden olan sendikaların yayınladığı akademik dergiler bibliyometrik olarak analiz edilmektedir. Makale, tez ve benzeri yayınların yazar sayısı, yıllara göre konu dağılımı, çalışmaya katkıda bulunan yazarların alanları, kullanılan kaynakça gibi çeşitli ölçütler bakımından incelenmesine dayalı olan bibliyometrik analiz son yıllarda çeşitli dergilerin ve lisansüstü çalışmaların incelenmesinde sıkça kullanılmaya başlanmıştır.

Bibliyometrik analiz, inceleme alanına alınan yayınların daha geniş çevrelerce görünür olmasını sağlarken, ciddi bir kolektif emek gerektiren akademik yayıncılık faaliyetlerinin etkinlik ve verimliliğine de katkıda bulunmaktadır.

Sendikaların dergi yayıncılığını tercih etmelerinin çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenlerden en önemlisi eğitim ve güncel bilgilerin özellikle işçi eğitimleri ve işçi eğitimlerini gerçekleştiren sendika uzmanlarınca takip edilebilmesini sağlamaktır. Çalışma kapsamında Türkiye’de sendikalar tarafından çıkarılan akademik dergiler analiz edilmektedir. Bu bağlamda işçi sendikaları tarafından çıkarılan akademik dergiler bibliyometrik olarak incelenmiştir.

Yapılan inceleme sonucunda sendika dergilerinin yazarlara kariyer ilerlemelerini sağlayan bir yayımcılık zemini oluşturmuş olduğu söylenebilir. Sendikaların sahip oldukları farklı ideolojilerin yayım faaliyetlerinde belirgin bir ayrımlaşmaya yol açmadığı söylenebilir. Genel olarak işçi sendikalarının dergi yayımcılığı faaliyetlerinin doğrudan ve dolaylı maliyetlerini üstlenerek akademisyenlere destek olduğu söylenebilir.

Genel olarak beş işçi sendikası dergisinde yayımlanan çalışmalar dikkate alınırsa uygulama örnekleri ve alan araştırması içeren çalışmaların az olduğu görülmektedir. Bu bağlamda akademik dergilerin işçi eğitimi alanında doğrudan işçilere yönelik olmadığı ancak sendika uzmanlarınca takip edilerek işçi eğitimi alanında dolaylı yönden fayda sağladığı düşünülmektedir.



Anahtar Kelimeler : Sendika Eğitim, Sendika Dergileri, Nitel Analiz, Bibliyometri.
ABSTRACT:

In this study, peer-reviewed academic journals published by trade unions, one of the important actors of the industrial relations system, are analyzed bibliometrically. Bibliometric analysis based on various criteria such as analysis of articles, theses and other similar publications according to the number of authors, the topic distribution by year, the fields of contributing authors, and bibliographies etc. has been used frequently for analysis of various journals and graduate studies in recent years.

Bibliometric analysis ensures that publications in the field of review are visible to wider circles as well as contributing to the effectiveness and efficiency of scholarly academic publishing activities that require considerable collective effort.

There are several reasons why trade unions prefer journal publishing. The most important of these reason is to ensure that training and current information can be followed up especially by worker training and union experts who carry out worker training. The study aims to assess peer-reviw journals published by trade unions in Turkey. In this context, peer-reviewed academic journals were examined bibliometrically.

As a result of the examination, it can be said that union peer-review journals have created a publishing ground that enables authors to advance their careers. It can be said that the different ideologies owned by the trade unions do not lead to a distinct differentiation in the publication activities. In general, it can be said that trade unions support academics by undertaking the direct and indirect costs of journal publishing activities.

Considering the studies published in five trade union journals in general, it is seen that there are few articles containing application examples and field research. In this context, it is thought that peer-review journals are not directly related to worker education, but they are followed by trade union experts and indirectly benefit workers in the field of training.



Keywords : Trade Union Education, Trade Union Publications, Qualitative Analysis, Bibliometry.

3.
YAŞLI İŞGÖRENLERİN KATMA DEĞERİNİN ETMENLERİ VE ÇALIŞMA HAYATINA ETKİLERİ
Dr. Yunus KÖLEOĞLU

ÖZ:

Yaşlıların çalışma hayatına aktif olarak katılımı, sosyal hayata uyumları kadar önemlidir. Yaşlı işgörenler, hayat boyu hayli bilgi ve tecrübe birikimine sahiptir. Onun için onlara bu tecrübelerini çalışma hayatına da yansıtma olanağı ve fırsatı verilmelidir. Formel emek piyasasında istihdam edilen yaşlı işgörenler, hem gelir düzeylerini koruyabilmekte hem sosyal güvenlik sistemine katkıda bulunmakta hem de yetenekleriyle işletmelerin ekonomik gücünü artırabilmektedir. Yaşlı işgörenlerin ekonomiye ve çalışma hayatına katma değer sağlayamayacaklarına dair olumsuz görüş ve önyargılar, ilk önce işverenlerin zihninden silinmesine yönelik yaşlı dostu aktif istihdam politikalarının geliştirilmesi ile azaltılarak ortadan kaldırılmalıdır.

Fiziksel olarak bedensel gücü azalan yaşlı işgörenlere bu bağlamda alternatif ve esnek çalışma modelleri sunulmalıdır. Aksi takdirde çalışan yaşlı işgörenlerin işlerini kaybetmeleri söz konusu olacağı gibi işsiz kalan veya emekli olup da çalışmak isteyen yaşlı işgücünün istihdamı zorlaşacaktır. Makalemiz yaşlı işgörenlerin çalışma hayatına sağlayabilecekleri katma değeri üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu bağlamda yaşlı işgücünün çalışma performansı, iş tecrübesi, motivasyonu, duygusallığı ve kişiliği gibi katma değere ait etmenlerin özellikleri analiz edilmektedir. Makalemizde yaşlı işgörenlere ait bu artı etmenler, yaşlı dostu aktif istihdam politikalarının en önemli parametreleri olarak değerlendirilmektedir.



Anahtar Kelimeler : Yaşlı İşgörenler, Katma Değer, Çalışma Performansı, Akıcı Zekâ, Kristalize Zekâ, Yaşlı Dostu Aktif İstihdam Politikaları.
ABSTRACT:
The active participation of the elderly in working life is as important as their adaptation to the social life. Elderly employees have accumulated a lot of knowledge and experience throughout the life. Elderly employees should be given the possibility and opportunity to reflect their experiences into the working life. Elderly employees employed in the formal labor market can both maintain their income levels, contribute to the social security system, and increase the economic strength of businesses with their talents. Negative opinions and prejudices that older employees will not be able to provide added value to the economy and working life should be reduced and eliminated by developing elderly friendly active employment policies aimed at erasing employers’ minds first. In this context, alternative and flexible working models should be offered to elderly employees, whose physical strength has decreased. Otherwise, it will cause the elderly employees to lose their jobs as well as the employment of retired or unemployed elderly who wants to work will be difficult. Our article focuses on the added value that elderly employees can provide to working life. In this context, the characteristics of added value factors such as working performance, work experience, motivation, emotionality and personality of the elderly workforce are analyzed. In our article, these positive factors belonging to elderly employees are evaluated as the most important parameters of elderly friendly active employment policies.

Keywords : Elderly Employees, Added Value, Working Performance, Fluid Intelligence, Crystallized Intelligence, Elderly Friendly Active Employment Policies.

SÖYLEŞİ/INTERVIEW
4.
SÖYLEŞİ
INTERVIEW
Prof. Dr. Ahmet Nizamettin AKTAY


ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI /SUPREME COURT DECISIONS
5.
ANAYASA MAHKEMESİ KARARI (RESMİ GAZETE TARİH: 12 HAZİRAN 2020 CUMA / SAYI: 31153)
SUPREME COURT DECISION (LEGAL GAZETTE DATED: 12 JUNE 2020 FRIDAY/ ISSUE: 31153)



DAVET YAZILARI/NOT PEER REVIEWED ARTICLES (SPECIAL)
6.
GRUP ŞİRKETLERİNDE İŞÇİLERDEN BİR KISMININ AYNI ANDA BİRDEN FAZLA İŞVERENE HİZMET VERMESİNDEN DOĞAN SORUN
Prof. Dr. Nuri ÇELİK


7.
İŞ KANUNU, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU, SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU ÇERÇEVESİNDE GEBELİK, DOĞUM, ANALIK HALLERİNDE KADIN SİGORTALININ VEYA SİGORTALI EŞİN HAKLARI
Dr. Naci ÖNSAL


Türk Metal Sendikası