ISSN: 2149-2417
Sayı : 26 / Ağustos - 2023

Sayı : 9 / Aralık - 2017


HAKEMLİ MAKALELER /REFEREED ARTICLES
1.
TURİZMDE KADIN EMEĞİ
WOMEN EMPLOYMENT IN TOURISM
Doç. Dr. Şehriban KAYA

ÖZ:
Son yıllarda Birleşmiş Milletler, ILO ve OECD gibi uluslararası kurumlar, kadının istihdama katılması ve güçlendirilmesi için turizm sektörünü bir fırsat alanı olarak tanımlamaktadır. Küresel ve yerel düzeyde, turizm sektörünün kadının istihdama katılmasında fırsat sunma potansiyeli, cinsiyet temelinde bölünmüş iş gücü yüzünden, kadınların bu sektörde kalifiye olmayan temizlik kat görevlisi gibi geleneksel toplumsal cinsiyet rollerinin uzantısı işlerde yığılıp, yönetici pozisyonlarına doğru gidildikçe daha az görülmeleri ile çelişmektedir. Turizm sektörünün kadın emeği açısından hem kadınlara fırsat sunan hem de onları geleneksel toplumsal cinsiyet rollerine indirgeyen yapısı, kadın istihdamını artırmaya yönelik programlar için göz ardı edilemeyecek önemdedir. Bu makale, turizm sektöründe kadın istihdamını ve kadın emeğinin farklı görünümlerini ele alarak, turizmde kadının ve kadın emeğinin merkezi konumunu aydınlatmayı hedeflemektedir. Türkiye’de kadınların istihdama katılımları son derece düşük olmakla birlikte, turizm sektörü gerek kadın emeğinin yoğunlaştığı gerekse kadın girişimciliğinin diğer sektörlere göre daha çok olduğu bir konuma sahiptir. Makalenin bir diğer hedefi de, tamamen kadın emeği ile işleyen kırsal turizme yakından bakmaktır. Kırsal turizmin kadın emeğine bağımlılığı, kadının kamusal alanda erkeklerle yan yana varlığını zorunlu kılışı, aynı zamanda turizmin genel anlamda kadınsız var olamayacağının da kanıtıdır. Bu noktada, makale turizm ve kadın ilişkisini, modern toplum olma durumu ile de ilişkilendirmektedir.

Anahtar Kelimeler : Turizm, Kadın Emeği, Kadın Istihdamı, Toplumsal Cinsiyet, Kırsal Turizm.
ABSTRACT:
In recent years, the international organizations such as United Nations, ILO and OECD define tourism sector as an opportunity space for women employment and women empowerment. Both in global and local level, the potential that tourism sector providing women employment contradicted the fact that in tourism sector, because of gender segregated labor market, a large number of women are working in unqualified jobs such as housekeeping, an extension of housework as there are only a few women in managerial positions. This feature of tourism sector that is providing an opportunity space for women employment and reducing women to their traditional gender roles at the same time should not be neglected by those who develop programs for increasing women employment. This article aims at sheding light to the central position of women and women labor in tourism by addressing women’s employment and different forms of women labor in tourism. Although, the rate of women employment in Turkey is very low, tourism sector has a position of having more women labor intensification as well as more women entrepreneurship compared to other sectors. Another aim of the article is to look closer to rural tourism, which completely functions with women labor. The dependency of rural tourism on women labor as well as its enforcement of making women and men exist together in public sphere is an evidence of the fact that tourism cannot be without women. In this context, the article constructs a relationship between tourism and being a modern society within the context of women and tourism relationship.

Keywords : Tourism, Women Employment, Women Labor, Gender, Rural Tourism

2.
İŞÇİ ALACAKLARINDA HAKKANİYET İNDİRİMİ VE ZAMANAŞIMININ ÇAKIŞMASI SORUNU
THE PROBLEM OF CONFLICT BETWEEN REDUCTION OF FAIRNESS AND LAPSE OF TIME IN LABOUR DEBT
Av. Dr. Sami NARTER

ÖZ:

Hukuk kuralının benzer bütün olaylara uygulanabilmesi amacıyla, hâkime takdir yetkisi tanınmaktadır. Hâkim, her somut olayın özelliğine göre hukuka ve hakkaniyete göre karar verecektir. Hakkaniyet ilkesi uygulanırken her bir olay için ayrı değerlendirme yapılmalıdır.

Dava açarken zamanaşımı süreleri geçirilmiş ve karşı taraf zamanaşımı savunmasına başvurmuş ise davacı, alacağı kesin olsa bile artık bu hakkını elde edemeyecektir. İşçilerin ücret ve ücret niteliğinde alacaklarında zamanaşımı 5 yıldır ve bu süre alacağın doğduğu tarihten itibaren işlemeye başlar. Alacak doğduktan sonra 5 yılın doldurulduğu her geçen gün alacak azalmaktadır. İş sözleşmesi sona erdikten sonra dava hemen açılmaz ise her geçen gün zamanaşımı nedeniyle azalan alacak 5 yılın sonunda sıfırlanmaktadır. İşçi çalışmaya devam ettiği sürece ücret alacakları için işverene dava açamamaktadır. Çünkü işsizliğin çok yoğun yaşandığı bir ortamda işinden atılma korkusu yaşamaktadır. Böyle bir durumda da çalışmaya devam ederken bile alacakları günden güne zamanaşımına uğramaktadır.

Uygulamada, işçi alacağı davalarında, sıklıkla hakkaniyet indirimi ve zamanaşımı savunması birbiriyle aynı anda uygulanmaktadır. Bu tür davalarda hem alacağın büyük bir kısmı zamanaşımına uğramakta hem de zamanaşımı uygulanmış alacaktan hakkaniyet indirimi yapılmaktadır. İşçilerin aleyhine yapılan bu indirim hakkaniyete tam ters bir etki yapmakta ve haksızlıklara yol açmaktadır.

Bahsedilen nedenlerle hâkim önüne gelen her uyuşmazlıkta olayın ayrıntılarını iyi incelemelidir. Zamanaşımı nedeniyle uğranılan hak kaybı ile hakkaniyet indirimini dengelemeli, hakkaniyet indirimini ya hiç yapmamalı ya da iyi bir denge kurmalıdır.



Anahtar Kelimeler : İşçi Alacağı, Hâkimin Takdir Yetkisi, Hakkaniyet İlkesi, Hakkaniyet İndirimi, Zamanaşımı.
ABSTRACT:

In order for the rule of law to apply to all similar events, judicial discretion is recognized to the judge. The judge will decide according to the nature of each concrete matter, law and the principal of fairness.When the principle of fairness is applied, separate evaluation should be made for each event.

If the statute of limitations has been out of date and the opposition has applied for the defense of timelimit while opening a case, the plaintiff will no longer be able deserve it even if it is certain to get the account receivable. The statute of limitations for workers’ remuneration for wages and wages is 5 years and starts to be processed from the date when this will take place. The account receivable is decreasing every day when 5 years period has ended. If the lawsuit is not immediately possible after the end of the employment contract, the claim reduced due to time-out each day is reset at the end of 5 years. As long as the employee continues to work, the employer can not be sued for the remuneration. Because, in an environment where the unemployment is very common, there is fear of being thrown away from work. In such a case, even when the employees continue to work, their receivables decrease each passing day.

In practice, the reduction of fairness and defenses of lapse of time are often applied at the same time in cases involving workers. In such cases, a large part of both will be subject to statutory time limitations, and timeshare is applied to reduce fairness. This cutback of fairness against the workers has an adverse effect and leads to injustices.

For each of the reasons mentioned above, the judge should examine the details of the incident thoroughly. The judge should balance the loss of rights and the principal of fairness.The reduction of fairness should either not be done at all or done with a good balance.



Keywords : The Receivables of Employees, Judicial Discretion, The Principal of Fairness, Reduction of fairness, Lapse of Time.

3.
KADIN YOKSULLUĞUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN PANEL VERİ ANALİZİ İLE BELİRLENMESİ
DETERMINATION OF THE FACTORS INFLUENCING WOMEN’S POVERTY BY PANEL DATA ANAYSIS
Doç. Dr. Türker TOPALHAN / Arş. Gör. Fatma YEŞİLKAYA

ÖZ:
Çalışmanın temel amacı, kadın yoksulluğunun nedenlerinden, gelir, eğitim durumu ve istihdamın kadın yoksulluğu üzerindeki etkisinin panel veri analizi ile belirlenmesidir. Kadın yoksulluğu son yıllarda en az yoksulluk konusu kadar çalışılmaktadır. Bu denli önemli olan bu sorunla mücadele edilebilmesi için tıpkı yoksulluk konusunda yapıldığı gibi öncelikle kadın yoksulluğunun nedenlerinin belirlenmesi gerekmektedir. Çalışma kapsamında, literatürde kadın yoksulluğunun belirleyicileri arasında sayılan gelir, eğitim durumu ve istihdam değişkenlerinin, Avrupa Birliği’ne tam üye ve tam üyeliğe aday olan ülkeler arasından seçilmiş 9 ülke ve Avrupa Birliği grubunda, 2007-2015 yılları arasında kadın yoksulluğu üzerinde, literatürde belirtilene benzer şekilde negatif yönlü bir etkiye sahip olup olmadığı incelenmektedir.

Anahtar Kelimeler : Kadın Yoksulluğu, Kadın Yoksulluğunun Nedenleri, Panel Veri Analizi.
ABSTRACT:
The main objective of this study is to determine the effect of education and employment on women’s poverty through panel data analysis, which causes to women’s poverty. In recent years, the subject women’s poverty has been studied at least as much as the subject poverty. In order to be able to combat this problem, it is necessary to determine the causes of women’s poverty, just as it is about poverty. Within the scope of this study, 9 countries selected as the determinants of women’s poverty, income, educational status and employment variables among the EU full and full membership countries, and European Union group between 2007 and 2015, similar to those reported in the literature on women’s poverty and whether or not they have a negative effect.

Keywords : Women’s Poverty, Cause of Women’s Poverty, Panel Data Analysis.

4.
YENİDEN ŞEKİLLENEN “KAMU”YU İŞSİZLİK VE YOKSULLUKLA MÜCADELE EKSENİNDE YÖNETMEK
ADMINISTRATING THE “REINVENTED PUBLIC” IN LINE WITH THE COMBATING UNEMPLOYMENT AND POVERTY
Doç. Dr. M. Cem TOKER

ÖZ:
Kamu Yönetimi, klasik anlayıştan modern anlayışa geçiş doğrultusunda gelişim göstermiştir. Gelişmelerin çoğu daha çok “yönetim” bölümünde gerçekleşmiştir. Son zamanlarda ise “kamu” bölümünün talepleri doğrultusunda dikkate değer yaklaşım ve uygulamalar ortaya çıkmıştır. Gelinen aşamada “Hükümetin-Yönetimin Yeniden İcadı”na (Reinventing Government) ilave olarak kamunun problem ve talepleri doğrultusunda “Kamunun Yeniden İcadı”nın zamanı gelmiştir. Günümüzde sosyal siyasa, işsizlikle ve yoksullukla mücadele ve sosyal güvenlik kamu yönetiminin en popüler uğraşı alanlarıdır. Hem kamu yönetimi hem de bu problemler, uygun ve sürdürülebilir sonuçlar elde edebilmek için disiplinler arası anlayış ve yaklaşımlara ihtiyaç duymaktadır. ABD gibi yaratıcı, entegre ve uygun çözüm yaklaşımlarını araştırıp Türkiye’nin öncelikleri doğrultusunda strateji ve politikalar dizayn etmemiz gerekmektedir. Kapsayıcı büyüme, liderlik, aktif ve pasif istihdam tedbirleri, stratejik yönetişim, yetki ve sorumluluğun yatay ve dikey yayılması, mesleki eğitim ve hayat boyu öğrenim bu yaklaşımın bazı önemli bileşenleri olacaktır.

Anahtar Kelimeler : Kamunun Yeniden İcadı, Kamu Yönetimi, İşsizlikle ve Yoksullukla Mücadele.
ABSTRACT:
Public administration has been evolved from classic to modern understanding. Developments mostly occurred in “administration” side. Recently, considerable approaches and implementations has been come up through the demand of “public” side. Now in addition to “Reinventing Government”, it is time to “Reinventing Public” and analyses its problem and demands. Nowadays social policy, combatting unemployment, poverty, and social security are the most popular subjects for public administration to deal with. Both public administration and these problems need interdisciplinary understanding and approaches to get relevant and sustainable results. We need to explore creative, integrated and relevant experiences like US, and design strategies and policies align with the Turkish priorities. Inclusive growth, leadership, active and passive labor market precautions, strategic governance, vertical and horizontal authority and responsibility sharing, entrepreneurship, vocational education and lifelong learning would be the some important component of this approach.

Keywords : Reinventing Public, Public Administration, Combatting Unemployment and Poverty.

5.
TİCARİ ŞİRKETLERİN YAPI DEĞİŞİKLİĞİ SONUCUNDA İŞ İLİŞKİSİNİN GEÇMESİ: “TEMİNAT TALEP ETME HAKKI” VE “MÜTESELSİL SORUMLULUK”
TRANSFER OF BUSINESS RELATIONSHIP OF STRUCTURAL CHANGES IN COMMERCIAL COMPANIES: “THE RIGHT TO DEMAND A GUARENTEE” AND “JOINT LIABILITY”
Arş. Gör. Recep ÇAKRAK

ÖZ:
Bu çalışmada 6012 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenen ve işçiler açısından önemli hukuki sonuçlar doğuran birleşme, bölünme ve tür değiştirme yolu ile işyerinin devrinin işçilere ve iş sözleşmelerine etkisi kapsamında işçilere tanınan teminat talep hakkı ve müteselsil sorumluluk konuları incelenmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler : İşçi, İşveren, İş Sözleşmesi, Müteselsil Sorumluluk, Teminat Talep Etme Hakkı.
ABSTRACT:
In this study, the effects of transferring the operating rights through split, merger and operation type change, which take place in the Turkish Commercial Act (Code No.6102), on workers and labour acts will be discussed. In this context, “collateral right to demand” and “mutual responsibility” issues will be examined.

Keywords : Worker, Employer, Employment Contract, Joint Liability, the Right to Demand a Guarantee

SÖYLEŞİ/INTERVIEW
6.
SÖYLEŞİ
INTERVIEW
Prof. Dr. Toker DERELİ


DAVET YAZILARI/NOT PEER REVIEWED ARTICLES (SPECIAL)
7.
ÖRGÜTSEL VE TOPLUMSAL YAPILARDA LİDERLİK-OTORİTERLİK
LEADERSHIP-AUTHORITARIANISM IN ORGANIZATIONAL AND SOCIAL STRUCTURES
Prof. Dr. Levent SEVİNÇOK

ÖZ:
Otorite, düzeni ve istikrarı, otoriter sözcüğü ise baskıcı bir kişiyi ya da sistemi tanımlamakta kullanılır. Modern sanayi toplumundaki egemen otoritenin iki kutbu vardır. Biri, sevgisiz otoritedir. Diğer otorite biçimi sahte bir sevgiye dayalıdır, yani paternalizmin otoritesidir. Birçok lider takipçilerinde hayranlık, sadakat, inanç ve itaat gibi duyguları uyandırarak, idealleri ve hedefleri doğrultusunda kitleleri çevresinde toplayabilme yeteneğine sahiptir. Özellikle karizmatik liderler, toplumların belli gereksinimlerini, duygularını, beklentilerini ve taleplerini yönetmekte ve yönlendirmekte ustalaşmış kişilerdir. Takipçiler belli lider tiplerinin büyüsüne kapıldıklarında, kendi güçsüzlüklerinin yerini yapay bir güç, gurur ve kendine güven alabilir. Liderin yarattığı bu özdeşim duygusu, kitleyle bütünleşmesine ve onların üzerinde büyüleyici bir etki alanı yaratmasına neden olur. Bu yazıda otorite ve liderlik olgusu, özellikle örgütsel bağlamda gözden geçirilecektir.

Anahtar Kelimeler : Liderlik, Otorite, Örgüt, Narsisizm.
ABSTRACT:
Authority represents order and stability, while authoritarian term is used to define an oppresive person or system. There are two poles of dominant authority in modern industrial society. One of them is an authority without affection. The common feature of many leaders is to arouse the feelings of admiration, loyalty, and obedience in their followers and an ability to gather them in the direction of their ideals and goals. Partciularly, charismatic leaders are mastered in managing and directing the expectations, needs, feelings and demands of their societies. An increased power, pride and self-esteem will take the place of the followers’ weakness, when they fell under the leader’s spell. This idendification will lead to their integration with the society and an influential power on the followers. In this article, authority and leadership will be discussed particularly in organizational context.

Keywords : Leadership, Authority, Organization, Narcissism.

8.
TÜRK-İŞ’İN 2. GENEL KURULUNA (8-11 AĞUSTOS 1953) SUNULAN ÇALIŞMA RAPORUNUN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
THE THOUGHTS ON THE WORKING REPORT SUBMITTED TO 2ND GENERAL ASSEMBLY OF TÜRK-İŞ (AUGUST 8-11,1953)
Prof. Dr. Metin KUTAL


BELGE METİNLER /TEXT DOCUMENTS
9.
TÜRK-İŞ 6. GENEL KURULU (07-14 Mart 1966)
6TH GENERAL ASSEMBLY OF TÜRK-İŞ (MARCH 07-14, 1966)



10.
TÜRK-İŞ 6. GENEL KURULUNA SUNULAN ÇALIŞMA RAPORU
WORKING REPORT SUBMITTED TO 6TH GENERAL ASSEMBLY OF TÜRK-İŞ



Türk Metal Sendikası