ISSN: 2149-2417
Sayı : 26 / Ağustos - 2023

Sayı : 14 / Ağustos - 2019


HAKEMLİ MAKALELER /REFEREED ARTICLES
1.
ERGONOMİNİN ÇALIŞMA YAŞAMINDAKİ ÖNEMİ
THE IMPORTANCE OF ERGONOMICS IN WORK LIFE
Prof. Dr. Serpil AYTAÇ / Dr. Öğr. Üyesi Özlem KAYA

ÖZ:

İş organizasyonlarının sosyal yapıları ile teknik yapılarının bütünleştirilmesi, günümüz iş hayatının önemli konularından birini oluşturmakta olup çalışanın sağlıklı, verimli, mutlu ve işiyle uyumlu çalışabilmesi oldukça önem taşımaktadır. Uyum sonucunda çalışanın etkinliği ve verimliliği artarak örgütsel etkinlik ve verimlilik de artmış olacaktır. Bu yaklaşım tarzı bizi ergonomi kavramına götürmektedir.

Ergonomi değişen, gelişen dünya ve teknolojinin bir sonucu mudur? diye düşünüldüğünde, insanlığın oluşumundan bu yana ergonomiye ihtiyaç duyulduğu görülecektir.

Günümüzde ise özellikle teknolojik alanda yaşanan değişim ve gelişim, her alanda çalışan kişilerin hem bedensel ve hem de düşünsel yeteneklerini zorlamaktadır. Bu nedenle çalışanların temel özellikleri ile iş ortamında kendisinden beklenenler arasında, kısaca iş ve birey arasında uyumun olması gerekmektedir. Aksi durumda, iş verimi ile kalitesi düşmekte, yorgunluk artmakta, iş güvenliği ve çalışan sorunları ortaya çıkmaktadır. Ergonominin temel fonksiyonu, kişilerin işyerinde verimli, sağlıklı ve güvenli çalışabilmeleri için iş organizasyonunun insanın fiziki ve psikolojik özelliklerine uygun olarak düzenlenmesini sağlayarak çalışan sağlığı ve iş güvenliğini iyileştirerek performansı arttırmaktır.

Ergonomi hem çalışma ortamı, hem iş ekipmanı, hem de çalışan kişinin fiziki ve ruhsal yapısı ile bütünleşik bir anlamı ifade etmektedir. İşin ve çalışan kişinin tam bir uygunluğu, ancak çalışma sisteminin ergonomik olması ile mümkündür. Bu bağlamda çalışmanın amacı ergonominin çalışma hayatındaki öneminin ortaya konulmasıdır.



Anahtar Kelimeler : Ergonomi, Çalışma Hayatı, İş Tasarım Ergonomisi, İş Verimi.
ABSTRACT:
The integration of the technical structure and social structure of work organizations is one of the most important issues of today's business life. It is of great importance for the employee to be healthy, happy, productive and able to work in harmony with his / her work. As a result of the adaptation, the efficiency and efficiency of the employee will be possible and the result will be organizational efficiency and efficiency. This approach leads us to the concept of ergonomics. Is ergonomics a result of changing, developing world and technology? When it is considered, it will be seen that humanity needs ergonomics since its formation. Today, the change and development in the technological field threatens the physical and intellectual abilities of individuals working in all fields. Therefore, there must be a harmony between the basic characteristics of workers and those expected to be done in the work environment. Otherwise, an incongruity situation causes the occupation of the individual, decreases work efficiency and quality, and causes work safety and employee problems. The main task of ergonomics is to carry out the organization of work organization in accordance with the structural, dimensional and psychological characteristics of the people in order to enable individuals to work in a healthy, safe and productive way in their workplaces, in other words to improve performance in general by improving health and safety. From this point of view, it is seen that work organizations and working life are at the center of ergonomics. Ergonomics refers to both the working environment and the work equipment as well as the physical and spiritual structure of the workers. The complete suitability of the work and the employee is only possible if the working system is ergonomic. In this context, the aim of the study is to reveal the importance of ergonomics in working life.

Keywords : Ergonomics, Work Life, Work Design Ergonomics, Work Efficiency.

2.
TÜRK SENDİKACILIK TARİHİNDE "KOMÜNİZMİ TEL'İN" VE "KIBRIS TÜRK’TÜR TÜRK KALACAKTIR" MİTİNGLERİ
Prof. Dr. Adnan MAHİROĞULLARI

ÖZ:

Yasa koyucu, 5018 sayılı ilk Sendikalar Kanunu'nda yabancı ideolojilere bulaşmayan antikomünist ve milliyetçi bir sendikacılığın çerçevesini çizmiştir. Diğer taraftan, Truman Doktrini doğrultusunda Amerika Birleşik Devleri (ABD) de, Türkiye'de antikomünist bir sendikacılık oluşturmaya çaba sarf etmiştir. Bu bağlamda, 1948-1962 arası dönemde sendikaların öncülüğünde, yukarıda bahsedilen iç ve dış etkenlerle çok sayıda "komünizmi tel'in mitingi" yapılmıştır.

Yunanistan'ın Kıbrıs'ı ilhak politikası, keza tedhiş örgütü EOKA'nın kurulması 1955'ten itibaren Ada'da Türklere uygulanan katliamları artırmıştır. Türkiye'de bu duruma tepki olarak gençler, öğretmenler, işçiler, sendikacılar, çiftçiler gibi toplumun her kesiminden insanın katılımıyla 1958'de 42 ilde "Kıbrıs Türk’tür Mitingleri" düzenlenmiştir.

Makalede, komünizmi tel'in ve Kıbrıs Türk’tür Mitingleri'ne sendikaların aktif olarak katılma nedenleri ve Türk Sendikacılık Tarihi'ndeki yeri üzerinde durulmuştur.



Anahtar Kelimeler : Kıbrıs, Sendikalar, Komünizmi Tel'in Mitingleri, Kıbrıs Türk’tür Mitingleri.
ABSTRACT:

The Legislator set the framework of an anti-communist and nationalist trade unionism which is not contaminated by foreign ideologies in the first Trade Unions Act (no. 5018). On the other hand, the United States of America also strived to generate an anti-communist trade unionism in Turkey. In this context, a great number of ‘cursing communism’ demonstrations were held between 1948-1962 with the aforementioned internal and external factors.

Greece’s Enosis policy and establishment of the EOKA increased the massacres towards the Turks in the Island. In 1958, ‘Cyprus is Turkish’ demonstrations were held with the participation of people from every walk of life like youths, teachers, workers, trade unionists, farmers, etc. in 42 provinces of Turkey.

In this article, reasons and the place of the ‘cursing communism’ and ‘Cyprus is Turkish’ demonstrations which were held with the active participation of trade unions in Turkish Trade Unionism history is studied.



Keywords : Cyprus, Trade Unions, "Cursing Communism Demonstrations", "Cyprus is Turkish Demonstrations".

SÖYLEŞİ/INTERVIEW
3.
SÖYLEŞİ
INTERVIEW
Prof. Dr. Immanuel NESS


-
4.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ’NDE 03 MAYIS 2019 TARİHİNDE DÜZENLENEN “TÜRK ÇALIŞMA HUKUKUNDA YÜRÜTME ORGANININ GREV ERTELEMESİ KARARLARI” BAŞLIKLI SEMPOZYUMUN SUNUM ÖZETLERİ
PRESENTATION SUMMARIES OF MAY 3, 2019 DATED SYMPOSIUM IN KOCAELI UNIVERSITY, ON THE DECREES GIVEN BY EXECUTIVE POWER REGARDING THE STRIKE POSTPONEMENT IN TURKISH LABOR LAW



DAVET YAZILARI/NOT PEER REVIEWED ARTICLES (SPECIAL)
5.
YASAL GREVLERİN YÜRÜTME ORGANINCA ERTELENMESİ “HUKUKSAL ÇERÇEVE VE UYGULAMADAN KAYNAKLANAN SORUNLAR”
Prof. Dr. Metin KUTAL


6.
GREV-LOKAVT ERTELEMELERİ: A.B.D. VE TÜRKİYE UYGULAMASI
Prof. Dr. Toker DERELİ


7.
1980 ÖNCESİ DÖNEMDE GEÇİCİ SÜREYLE GREVİN DURDURULMASI VE YAŞANAN SORUNLAR
Prof. Dr. Sayım YORGUN


8.
TAEM TARAFINDAN 18-20 HAZİRAN 2019 TARİHLERİNDE ANKARA’DA DÜZENLENEN “ENGELLİLERİN İSTİHDAMI VE SOSYAL KORUMA” BAŞLIKLI ULUSLARARASI SOSYAL POLİTİKALAR KONGRESİ’NDE YAPILAN SUNUMLARDAN SEÇKİLER
SOME SELECTIONS FROM THE PRESENTATIONS GIVEN DURING THE INTERNATIONAL SOCIAL POLICIES CONGRESS ORGANIZED BY TAEM ON 18-20 JUNE 2019. THE TOPIC OF THE CONGRESS WAS 'THE EMPLOYMENT OF DISABLED PEOPLE AND SOCIAL PROTECTION'



9.
ENGELLİ BİREYLERİN İSTİHDAMI: BM’NİN İNSANA YAKIŞIR İŞ UYGULAMALARI HAKKINDA BİR İNCELEME
EMPLOYMENT OF INDIVIDUALS WITH DISABILITY: AN EXAMINATION OF UN’S DECENT WORK PRACTISES
Zahide PEKER

ÖZ:

Çalışmak, insanlığın en temel hak ve özgürlüklerinden biridir. Bireyler bunu özgürce ve eşit bir şekilde kullanabilmeli ve buna ek olarak, çalışma insani koşulları da içermelidir. Bu nedenle, BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH)’nden biri olan insana yakışır iş, hiçbir ayrım olmaksızın tüm çalışanlar için uygulanabilir bir yaklaşımı içermesi nedeniyle, özellikle engelli insanlar için çok öenmli bir kavramdır. Çünkü engelli insanlar geçmişten beri engelliliğin sosyal ve ekonomik dezavantajları ile karşılaşmaktadırlar. Engelli olmayan insanlara kıyasla, engelli kişilerin işgücü piyasasına katılma olasılıkları daha düşüktür. BM gibi uluslararası kuruluşlar, bu olumsuz etkileri azaltma ve önlenme konusunda adımlar atması gereken aktörlerdendir.

Bu çalışmanın amacı, engelli bireylere uygulanan uygulamaları incelemek ve BM politikalarının işgücü piyasasına katılım konusundaki insana yakışır iş uygulamalarına yönelik etkinliğini belirlemektir. Bu amaç nedeniyle, öncelikle engelliliğin kavramsal açıklaması yapılmış ve sosyo-ekonomik etkileri incelenmiştir. Daha sonra BM'nin engelliler için insana yakışır iş hakkındaki bakış açısı açıklanmıştır. “BM'nin engellilerin işgücüne katılımına yönelik politikaları ve tutumları nelerdir?”, ”BM, engelli olmayan insanlardan farklı olarak engelli insanların katılımlarını teşvik etmek için ne yapmalı?”, “BM, gelecek için ne yapmalı?" soruları sorulmuş ve amaca ulaşmak için literatür taraması yöntemi kullanılmıştır.



Anahtar Kelimeler : Engellilik, Birleşmiş Milletler, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH), İnsana Yakışır Çalışma.
ABSTRACT:

Working is one of the most fundamental right and freedom of the human being. Individuals should be able to use it in a freely and equally and in addition to this, it must also include humanitarian conditions. Therefore, decent work which is UN’s one of the sustainable development goal (SDG), is a very important concept especially for the people with disabilities, by virtue of involves an applicable approach for all employees without any discrimination. Because people with disability, face social and economic disadvantages of disability ever since the past. Compared with non-disabled people, people with disabilities are much less likely to participate to the labour market. International organizations such as the UN, are one of the actors who have to reduce these negative effects and take steps about preventing them.

The aim of this study is to examine the practises applied to the individuals with disability and to determine the effectiveness of the UN policies towards the decent work implementations on labour market participation. Due to this aim, firstly the conceptual explanation of disability was made and its socio-economic effects were scrutinized. Then the perspective of UN about the decent work for people with disability is represented. "What are the policies and attitudes of the UN on labor force participation of people with disability?", "What should UN do to promote the participation of people with disability as different from people with non-disability? ", "What should UN do for the future?" questions are sought and literature review method was used in order to reach the aim.



Keywords : Disability,United Nations, Sustainable Development Goals(SDG),Decent Work.

10.
ENGELLİ İSTİHDAMINDA DESTEKLİ İSTİHDAM NE VADEDİYOR? İŞE KATIL HAYATA ATIL PROJESİ ÖRNEĞİ
Lütfiye KARAASLAN

ÖZ:

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler (AÇSH) Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü (EYHGM) tarafından 2014-2018 yılları arasında yürütülen İşe Katıl Hayata Atıl Projesi ülkemizde engelli bireylerin açık iş piyasasında istihdamında gelecek için umut vadeden ve yepyeni bir anlayışı temsil eden bir destekli istihdam projesidir. “Her birey çalışma hayatında yer alabilir” anlayışı ile yola çıkan proje; engellere değil yeteneklere, gruplara değil bireylere odaklanarak istihdam alanında ülkemiz için destekli istihdam modelini geliştirmeyi hedeflemiştir.

İşe Katıl Hayata Atıl Projesi engelli birey, iş koçu ve işveren işbirliğinde yürütülen ve başarılı sonuçlar alınmasını sağlayan, tüm engel gruplarını uygulamaya dâhil eden ve altı ilde uygulanan bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı destekli istihdam projesi olma özelliği taşımaktadır. Bu çalışmada, ayrıntılı bir şeklide ele alınan bu proje ışığında Türkiye açısından destekli istihdamının geleceği tartışılmıştır.



Anahtar Kelimeler : Engelli, Açık İş Piyasası, Destekli İstihdam.
ABSTRACT:

Join to Work Join to Life Project, carried out by the General Directorate of Services for Persons with Disabilities and Elderly under the roof of Ministry of Family, Labor and Social Services between 2014 and 2018, is a supported employment project that promises a new understanding for the future in the employment of disabled people in the open labour market in Turkey. Stating that everyone has the right to participate into labour market, the Project aims to develop a supported employment model for Turkey by focusing not on barriers but talents, and not on groups but individuals.

Join to Work Join to Life Project is the most comprehensive supported employment Project implemented in six provinces, which is carriedout in collaboration with persons with disabilities, job coaches and employers, and which ensures successful results, including all types of disability. In this study, in the light of this project, which is discussed in detail, the future of supported employment is discussed for Turkey.



Keywords : People with Disabilities, Open Labour Market, Supported Employment

11.
ENGELLİ İSTİHDAMININ ENGELLİ BİREYLER ÜZERİNDEKİ PSİKO-SOSYAL ETKİSİ
THE PSYCHO-SOCIAL IMPACT OF DISABLED EMPLOYMENT ON INDIVIDUALS WITH DISABILITIES
Arş. Gör. Ezgi YAMAN / Hacı Turan ÜNSAL / Birkan DOĞAN / Bilgesu AYDOĞAN / Ayşe Büşra GÜNGÖR / Hasan HASIRCI / Hülya AKTI

ÖZ:

Günümüzde engelli bireyler, yaşadıkları çevrede sosyal hayata yeterince katılamama, ayrımcılığa uğrama, temel insani hizmetlerden yeterince yararlanamama, yoksulluk gibi ekonomik ve psiko-sosyal sorunlarla karşı karşıya kalabilmektedirler. Kuşkusuz bu sorunların en önemlilerinden biri de engellilerin yaşamış olduğu istihdam sorunudur. Bu çalışmanın amacı engelli istihdamının, engelli bireyler üzerindeki etkilerinin incelenmesi, engelli bireyler üzerindeki psiko-sosyal etkilerinin ortaya konması; sosyal içerme durumlarında yaşanan değişimlerin belirlenmesi ve engelli istihdamının arttırılmasıyla sonucunda sosyal politika alanında yeni yaklaşımların gerekliliğinin ortaya konulması ve böylece yeni uygulamaların geliştirilmesini sağlamaktır.

Araştırma, sosyal dışlanma sorunu yaşayan engelli bireylere istihdam ve rehabilitasyon olanağı sunarak sosyal içermelerine yönelik bir alan oluşturan Kocaeli Bizim Köy Engelliler Üretim Merkezinde yapılmıştır. Veri toplama aracı, araştırmacılar tarafından geliştirilen anket formudur. Uygulanan ankette katılımcıların sosyo-demografik bilgilerini elde etmeye yönelik sekiz, engelli alanına yönelik 27, psiko-sosyal açıdan 17 soru olmak üzere toplam 52 soru bulunmaktadır. Örneklemde, tam sayım yöntemiyle gönüllü olan toplam 63 kişi yer almıştır. Elde edilen veriler çalışmacılar tarafından kodlanarak, bilgisayar ortamında (Statistical Package for the Social Sciences) SPSS 23.0 for Windows paket programında değerlendirilmiştir.

Sonuç olarak, istihdam edilen engelli bireylerin toplumla bütünleştiği, sosyal hayata katılımlarının arttığı, psiko-sosyal iyilik hallerinde pozitif anlamda etkide bulunduğu saptanmıştır. Bununla beraber engelli istihdamının engelli bireylerin yaşam kalitelerini arttırdığı ve elde edilen gelirin yaşamlarını refah düzeyine getirmelerine yardımcı olduğu da gözlemlenmiştir. Bu doğrultuda istihdamın sosyal içerme üzerinde olumlu anlamda etkisi olduğu görülmektedir. Üretim merkezinde çalışmakta olan engelli bireylerle, istihdamın engelli bireyler üzerindeki psiko-sosyal etkilerinin değerlendirilmesiyle elde edilen çalışma sonuçlarının engellilerin istihdamına yönelik sosyal politikalar ve hizmetlerin arttırılmasına ve istihdam alanlarına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.



Anahtar Kelimeler : Engelli, Engelli İstihdamı, Psiko-Sosyal İyilik Hali, Sosyal İçerme, Sosyal Politikalar.
ABSTRACT:

Today, people with disabilities may face economic and psychosocial problems such as inability to participate sufficiently in social life, being discriminated, not being able to benefit from basic human services and poverty. Undoubtedly, one of the most important of these problems is the employment problem experienced by disabled people. The aim of this study is to investigate the effects of disabled employment on disabled individuals and to reveal the psycho-social effects on disabled individuals; to determine the changes in social inclusion situations and to increase the employment of disabled people as a result of the necessity of new approaches in the field of social policy and thus to ensure the development of new applications.

The research was carried out in “Kocaeli Bizim Bahçe Village Production Center for the Disabled” which provides employment and rehabilitation opportunities for disabled people who have social exclusion problems. The data collection tool is a questionnaire developed by the researchers. The questionnaire included 52 questions, eight of which were to obtain socio-demographic information, 27 for the disabled, and 17 for psychosocial aspects. A total of 63 volunteers were included in the sample. The data obtained were coded by the researchers and evaluated in SPSS 23.0 for Windows package program on the computer (Statistical Package for Social Sciences).

As a result, it was found that the disabled individuals employed were integrated with the society, their participation in social life increased and had a positive effect on the psychosocial well-being. However, it has been observed that the employment of people with disabilities increases the quality of life of people with disabilities and the income gained helps them to bring their lives to welfare. Accordingly, employment has a positive effect on social inclusion. It is considered that the results of the study obtained by evaluating the psycho-social effects of employment with disabled people working in the production center and employment of disabled people will contribute to the increase of social policies and services for employment of disabled people and to the employment areas.



Keywords : Disability, Disabled Employment, Psycho-Social Well-being, Social Inclusion, Social Policies.

12.
ENGELLİLERİN ÇALIŞMA HAYATINDAKİ VE İŞYERİNDEKİ SORUNLARI
PROBLEMS OF PEOPLE WITH DISABILITIES IN WORKING LIFE AND WORKPLACE
Dr. Öğr. Üyesi Banu ÖZBUCAK ALBAR

ÖZ:

Çalışma hayatında istihdam edilen engelli işgücü, işe alınması aşamasından emekli oluncaya kadar her aşamada türlü sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Çalışma hayatına girerken ilk etapta işverenlerin engellilere yönelik önyargılarına maruz kalmakta, daha sonra mesleki eğitim ve rehabilitasyon konusunda sorunlar yaşamaktadırlar. Engelli istihdamını sadece kanuni bir zorunluluk olarak gören işverenler, engellilerin sık sık mazeret izni kullandıkları, çok rapor aldıkları, alıngan yapıları, işyeri çalışma temposunun altında performans sergileyeceklerine ilişkin düşüncelerinden ötürü engelli istihdamından kaçınmaktadırlar. Çoğunlukla özürlü istihdamına ilişkin mevzuat gereği kota sistemiyle istihdam edilmeleri mümkün olan engelliler, işe alındıktan sonra ise koruyucu düzenlemelerin yetersizliğinden ötürü deneme sürecinde işten atılma durumuyla güvencesizlik yaşamaktadır. İş güvencesizliğinin yanı sıra ücret değerlendirilmesinde, kariyer olarak ilerlemede, işveren ve çalışma arkadaşlarının ayrımcı davranışlarına maruz kalmada çeşitli sorunlar yaşamaktadırlar.

Bu çalışma ile engellilerin iş hayatında eşit olmayan davranışlardan kaynaklı yaşadığı sorunlar teorik çerçevede incelenmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda işgücü piyasasında var olmaya çalışan engellilerin yaşadığı sorunlar hukuki boyutu ile ele alınarak, toplumdaki eşitsizliğe farkındalık oluşturulmak amaçlanmaktadır.



Anahtar Kelimeler : Engelli Çalışan, Çalışma Hayatı, Ayrımcılık. Jel Kodları: J14, J70, K31
ABSTRACT:

The disabled workforce employed in their working life face various problems at every stage from their recruitment to retirement. At the beginning of the working life, the employers are exposed to the prejudices of the disabled people and then they have problems in vocational education and rehabilitation. Employers who consider employment of persons with disabilities only as a legal requirement avoid the employment of persons with disabilities due to their opinions about the use of disabled people often, make excuses, receive their reports and perform under the workplace tempo. Due to the legislation on employment of persons with disabilities, persons with disabilities who are able to be employed with the quota system, and the lack of protective arrangements after being hired, face precariousness in the trial period. In addition to job insecurity, they experience various problems in the evaluation of wages, career advancement, and the discriminatory behaviors of the employers and colleagues.

The aim of this study is to investigate the problems experienced by the disabled people in the work life due to unequal behaviors in the theoretical framework. In this context, it is aimed to raise awareness on the inequality in society by addressing the problems experienced by the disabled people who are trying to exist in the labor market.



Keywords : Keywords: Disabled Employee, Work Life, Discrimination. Jel Codes: J14, J70, K31

13.
ENGELLİLİK DEĞERLENDİRMESİ VE MESLEKİ REHABİLİTASYON UYGULAMALARI: ÇEŞİTLİ ÜLKELER İLE TÜRKİYE KARŞILAŞTIRMASI
Dr. Öğr. Üyesi Gonca GEZER AYDIN / Doç. Dr. Özgür TOPKAYA

ÖZ:
Engelli bireylerin sosyo-ekonomik yaşama kazandırılmaları önemli bir sosyal politika meselesidir. Öncelikle engellilerin topluma tam ve etkin bir şekilde katılımı en temel haklarıdır. İkinci olarak toplumların engellilerin topluma kazandırılması ile ilgili etik ve yasal olarak yükümlülükleri bulunmaktadır. Son olarak istihdam edilebilecek engellilerin işgücü piyasasına kazandırılması ile ekonomiye katkı yapmaları söz konusu olmaktadır. Engelli bireylerin istihdam edilmelerinde engellilik değerlendirmesi ve mesleki rehabilitasyon konuları gündeme gelmektedir. Bireyin çalışabilecek durumda olup olmadığının tespiti engellilik değerlendirmesi ile mümkün olmaktadır. Çalışmanın amacı Dünya Sağlık Örgütü ve seçilmiş bazı gelişmiş ülkelerde engellilik değerlendirmesi çalışmalarının değerlendirilmesi ve mesleki rehabilitasyon açısından öneminin tartışılmasıdır. Çalışmada literatür taraması ve mevcut veriler ışığında betimsel analiz yapılmaktadır.

Anahtar Kelimeler : Engellilik Değerlendirmesi, Mesleki Rehabilitasyon, Dünya Sağlık Örgütü, Mesleki Rehabilitasyon, Dünya Sağlık Örgütü.
ABSTRACT:
One of the main social policy issues is seeking ways of including the disabled people into socio-economic life. Firstly, it is a fundamental right for the disabled to participate fully into the community that they reside. Secondly, a legal and moral context exists that oblige communities to integrate the disabled into the society. Finally, integrating the disabled into the labor markets also contribute to the economy. Integration of the disabled into community brings together the issues of disability evaluation and vocational rehabilitation. To give a decision about whether a disabled person can work or not is only possible by disability evaluation. The purpose of this study is to discuss recent applications of World Health Organization and some selected developed countries in the disability evaluation and their importance with respect to vocational rehabilitation. The study uses literature review and descriptive analysis in the light of existing data.

Keywords : Disability Evaluation, Vocational Rehabilitation, World Health Organization.

14.
ZEKAT VE SADAKANIN ZANZİBAR'DAKİ SOSYAL KORUMA SİSTEMİNİ FİNANSE ETMEDEKİ ROLÜ
THE ROLE OF ZAKAT (ALMS) AND SADAQAT (CHARITY) ON FINANCING SOCIAL PROTECTION IN ZANZIB
Salum Rashid MOHAMED

ÖZ:
Bu çalışma, yakın zamanda kurulan Vakıf ve Güven KomisyonU (WTC) tarafından yürütülen resmi zekat fonunun Zanzibar'daki sosyal koruma sistemini finanse etmek için önemli bir mekanizma olup olamayacağını anlamayı amaçlamaktadır. Bu çalışma; “mevcut programlar ve kapsamları”, “yararlanıcıların hedeflenmesi”, “fonların yeterliliği ve finansal sürdürülebilirlik” ile “idari koruma ve sosyal koruma programları sağlama konusunda kurumsal kapasite” olmak üzere dört ana ilgi alanına odaklanmaktadır. Veriler, 20 katılımcıya dağıtılan anketler ve doküman incelemesi yoluyla toplanmış ve daha sonra tematik yaklaşım kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, uygulanan üç program olduğunu ancak 15 ila 3.000 yararlanıcı arasında değişen çok düşük bir kapsama sahip olduğunu göstermektedir. Yararlanıcıların hedeflenmesi ile ilgili olarak, WTC tarafından yararlanıcıları tanımlamak için şu an iki yol kullanılmaktadır: biri listeyi, paranın yararlanıcılara aktarıldığı ortak kuruluşlardan almak diğeri ise başvuru listesini kullanmak. WTC içerisindeki ortak kuruluşların, yoksul ve program yararlanıcılarını tanımlaması ve hedeflemesi için standartlaştırılmış bir kılavuzu yoktur. Finansal kaynaklar ve bunların yeterlilikleri ile ilgili bulgular, tüm programlarda sağlanan faydaların yararlanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olmadığını ve fonun hiç de sürdürülebilir olmadığını göstermektedir. Son olarak, İnanç Temelli Kuruluşlarla yeterli şeffaflık ve koordinasyon sağlanmasına rağmen idari yapılanma ve kurumsal kapasite; az sayıda çalışan olması ve bunların yeterli bilgiye sahip olmaması nedeniyle sosyal koruma programları uygulamasında yetersiz kaldığı görülmektedir. Bu nedenle önerilen kilit eylemler arasında; programların iyileştirilmesi, zekatların toplanması, sosyal korunmadan sorumlu bakanlık tarafından belirlenen hedefleme mekanizmasının uyarlanması, personel sayısının artırılması ve sosyal koruma konusundaki kapasitelerinin güçlendirilmesi sayılabilir.

Anahtar Kelimeler : Sosyal Koruma, Zekat, Yoksulluk, Zanzibar.
ABSTRACT:
This study aimed at understanding whether the recently’ established formal Zakat fund run by Wakf and Trust Commission (WTC) can be a significant mechanism for financing social protection system in Zanzibar. The study looked at the four main areas of concern, namely; current programmes and their coverage, targeting of beneficiaries, adequacy of the funds and financial sustainability and administrative set up and institutional capacity to deliver social protection programmes. Data was collected through questionnaires distributed to 20 respondents and document review and then analyzed using thematic approach. Findings show that there are three programmes implemented but with very limited coverage, ranging from 15 to 3000 beneficiaries. Regarding targeting of beneficiaries, two ways are currently used by WTC to identify beneficiaries: taking the list from partner organizations through which money is transferred to beneficiaries or using the list of applicants. There is no standardized guideline within WTC for these several partner organizations to identify and target the poor and programmes beneficiaries. Regarding financial resources and their adequacy, findings show that the benefits provided in all programmes are not adequate to cater the needs of beneficiaries and that the fund is not sustainable at all. Finally, administrative set up and institutional capacity is seen to be inadequate to implement social protection programmes due to small number of workers and their knowledge, poor monitoring but adequate transparency and coordination with FBOs. Among key actions recommended would therefore include improving the programs, collection of Zakat contributions, adapting targeting mechanism set by the Ministry responsible for social protection, and increase number of staff and strengthen their capacities on social protection.

Keywords : Social Protection, Zakat, Poverty, Zanzibar.

15.
TÜRKİYE'DE ENGELLİ İSTİHDAM YÖNTEMİ OLARAK KOTA YÖNTEMİNİN SORUNLARI
PROBLEMS OF THE DİSABLED EMPLOYMENT QUOTA METHOD METHOD AS IN TURKEY
Prof. Dr. Deniz KAĞNICIOĞLU / Doç. Dr. Yener ŞİŞMAN / Arş. Gör. Dr. Taylan AKGÜL / Arş. Gör. Nil BELGİN

ÖZ:

Engelli ya da değil tüm bireyler açısından çalışmak, sürekli ve düzenli bir gelire sahip olabilmenin ön koşulu, ekonomik açıdan bir zorunluluktur. Bu nedenle, işini serbestçe seçme, adil ve elverişli çalışma koşullarına ulaşma ve işsizlikten korunma haklarını da kapsayan “çalışma hakkı” temel bir insan hakkı olarak değerlendirilir.

Ancak işverenlerin işyerinde engelli işçileri yasal bir zorunluluk bulunmaksızın, kendi istekleri ile istihdam etmeleri ender rastlanan bir durumdur. Bu nedenle sosyal politikaların konuya ilişkin hedefini belirleyen “engelliyi çalışma yaşamının içine alarak koruma” ilkesinin gerçekleştirilmesinde sağlık ve eğitim politikalarının yanı sıra çalışma hukuku önemli bir araç olarak ortaya çıkmakta ve engellilerin istihdamı devletin yasal müdahaleleri ile gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır.

Ülkemiz nüfusunun yaklaşık yüzde 12.29’u (8.5 milyon kişi) engellidir. Ülkemizde engelli istihdamına yönelik temel politika durumundaki kota yöntemi ile istihdam edilenlerin sayısı ise toplamda yüz elli binin biraz üzerindedir ve İŞKUR’a müracaat edenlerin 2017 yılı itibariyle sadece yüzde 12’si işe yerleştirilebilmiştir.

Uygulamadaki bu başarısızlığın nedenlerinden birisi de şüphesiz kota yönteminin kendisinden kaynaklan sorunlardır.

Çalışmanın amacı “ülkemizde kota yönteminin neden arzulanan sonuçları sağlamadığı” sorusunun cevaplanmasına katkıda bulunmaktır. Çalışma sonucunda, engellilere yönelik daha sağlıklı politika ve uygulamalara temel teşkil edecek şekilde yapıcı bazı önerilerde bulunulabileceği umulmaktadır.

Çalışma kapsamında nicel araştırma yöntemlerinden yararlanmak amacıyla iki anket oluşturulup veriler elde edilmiştir. Söz konusu Anketlerden birisi kota kapsamında olan 84 işletmede işveren veya vekillerine uygulanmıştır. İkinci anket ise bu işletmelerde istihdam edilen 309 çalışana uygulanmıştır. Anketlerde eğitim düzeyi, yaş, medeni durum, cinsiyet, iş tecrübesi, engel türü ve oranı gibi soruların yanı sıra 5’li likert ölçeği kullanılarak engelli çalışanların kendilerine ilişkin verimlilik, işe sadakat, devamlılık gibi konularda algıları, engelli istihdamının arttırılmasına ilişkin politika ve uygulamalar hakkındaki görüşleri ve sosyal yaşama katılım, rehabilitasyon hizmetleri, özbakım gibi konularda sorular sorulmuştur.

Anket sonuçlarına göre engelli çalışanların yüzde 33’ü ilkokul mezunu ve toplamda yüzde 94’ü lise ve altı eğitim düzeyine sahiptir. Bu anlamda engelli çalışanların diğerlerinden beşeri sermaye anlamında bir nebze düşük olduğu söylenebilir. İstihdam oranı açısından engelli olmayanlarda olduğu gibi engellilerde de erkeklerin ezici paya sahip olduğu görülmektedir.

Yine yapılan anketlerin sonucuna göre engelli çalışanların çoğu verimlilik, sadakat, işe devamlılık gibi konularda engelli olmayanlarla bir farklarının olmadığını düşünmektedir. Engellilerin düşük ücretli ve yükselmenin zor olduğu pozisyonlarda çalışıp çalışmadığını ölçen sorularda ise ortalama “kararsız olma” haline denk gelen bir seviyede çıkmıştır.

Ücretin verilmesi halinde çalışıp çalışmamanın önemli olmadığı önermesine ise yaklaşım olumsuz olmuştur. Yani engelliler çalışmadan kendilerine para ödenmesine sıcak bakmamaktadır. Anketler kapsamında algı ölçmeye yönelik sorulan 30 soruluk likert ölçekli kısımlar için faktör analizi yapılmış ve aynı 8 faktörün bulunduğu tespit edilmiştir.

 



Anahtar Kelimeler : Engelli, Kota Yöntemi, Sosyal Politika.
ABSTRACT:

Either disabled or not, working is a prerequisite for having a steady and regular income and is an economic necessity for all people. For this reason, the right to work, including the right to freely choose a job, access to fair and favorable working conditions and protection from unemployment, is considered as a fundamental human right.

            However, it is rare for employers to employ disabled workers in the workplace without legal obligation. For this reason, in addition to health and education policies, labor law appears as an important tool in the realization of the principle of protection of the disabled by embracing the working life which determines the objective of social policies and the employment of disabled people is tried to be realized through legal interventions of the state.

            Approximately 12.29 percent of our country's population (8.5 million people) is disabled. In Turkey, the number of people employed by the quota method, which is the basic policy for the employment of disabled people, is slightly over one hundred and fifty thousand in total, and as of 2017 only 12 percent of those who applied to İŞKUR could be employed.

            One of the reasons for this failure in practice is undoubtedly the problems arising from the quota method itself.

            The aim of the study is to contribute to the answer to the question “why the quota method does not provide the desired results in Turkey”. As a result of the study, it is hoped that some helpful suggestions can be made as a basis for healthier policies and practices for disabled people.

            Within the scope of the study, a questionnaire was formed in order to benefit from quantitative research methods and data were obtained. The questionnaire was applied to 262 employees, 200 of whom were male, that are employed in enterprises that employ disabled people above the current quota and those that operate under the quota. In addition to the questions such as education level, age, marital status, gender, work experience, disability type and rate, the 5-point Likert scale was used to assess the perceptions of disabled employees about their productivity, loyalty, continuity, and policies and practices related to increasing the employment and their participation in social life, rehabilitation services and self-care.

            The full text will contain detailed survey results. But to put it briefly: According to the results of the survey, 33 percent of disabled employees are primary school graduates and 94 percent of them have a high school or less education level. In this sense, it can be said that disabled employees are slightly lower in terms of human capital than others. In terms of the employment rate, it is seen that men have an overwhelming share in the disabled as well as the non-disabled.

            Again according to the results of the survey, most of the disabled people think that they do not have any difference with non-disabled people in terms of productivity, loyalty and continuity. On the other hand, the average of the answers to question that measure whether the disabled are working in low-paid and difficult-to-rise positions turns out to be “uncertain”.

            The approach to the premise that it is not important whether or not to work if the wage is given was negative. In other words, people with disabilities are not welcome to be paid without working. Factor analysis was carried out for the 30-item Likert-scale part that was asked to measure perception within the scope of the survey and it was found that there were 8 factors.

 



Keywords : Disabled, Quota Method, Social Policy

BELGE METİNLER /TEXT DOCUMENTS
16.
TÜRK-İŞ’İN 3. GENEL KURULUNA SUNULAN ÇALIŞMA RAPORU (19-21 HAZİRAN 1957)
STUDY REPORT PRESENTED TO 3RD TÜRK-İŞ GENERAL ASSEMBLY (19-21 JUNE 1957)



17.
YÜKSEK HAKEM KURULU İLE İLGİLİ 1985 TARİHLİ YAZI
1985 DATED ARTICLE ON SUPREME BOARD OF ARBITRATION



Türk Metal Sendikası